Poszukiwani zainteresowani udziałem w projekcie dot. zrównoważonego rozwoju w gastronomii w ramach programu Erasmus +

Gmina Aalborg (Jutlandia Północna, Dania) i Centrum na rzecz ekologicznej transformacji (The Centre for Green Transition) są zainteresowane nawiązaniem kontaktu z podmiotami, które chciałyby wziąć udział w projekcie związanym ze zrównoważonym rozwojem w gastronomii. Projekt składany będzie do programu Erasmus +  w ramach partnerstwa strategicznego na rzecz edukacji szkolnej. 

Dlaczego tematyka zrównoważonego rozwoju w branży restauracyjnej jest ważna?

W branży restauracyjnej jest duży potencjał w kwestii minimalizowania marnotrawienia żywności, utylizacji odpadów żywnościowych, oszczędzania energii, zwiększenia możliwości sortowania śmieci, a także stosowania lokalnej, ekologicznej i sezonowej żywności. Restauratorzy powinny czuć się zobowiązani do wdrażania zrównoważonych rozwiązań w ramach prowadzonych przez nich biznesów – dla pojedynczych firm sprostanie wyzwaniom może być trudne, w związku z czym tak ważna jest współpraca w tym zakresie. Cele projektu to przede wszystkim wsparcie w prowadzeniu bardziej zrównoważonego biznesu restauracyjnego, ale także zainspirowanie młodych ludzi do gotowania od podstaw zdrowej żywności. Dodatkowo, skoncentrowanie się na kwestii zrównoważonego rozwoju w restauracjach stanowić będzie pozytywny aspekt w kontekście działań marketingowych, niezwykle ważnych w dobie kryzysu COVID-19.

Założenia projektu i potencjalne działania podejmowane w jego zakresie:

Wszystkie działania i wiedza zdobyte w ramach projektu mogą być pomocne w nauczaniu przedmiotów szkolnych (matematyka, geografia) oraz tematów omawianych podczas zajęć lekcyjnych związanych z wiedzą o żywności, przyrodą i zrównoważonym rozwojem. Zdobyte doświadczenie będzie także użyteczne dla młodych ludzi zarówno w prywatnym życiu (we własnych kuchniach), jak i po zakończeniu edukacji w życiu zawodowym. Uczestnicy projektu uzyskają możliwość zapoznania się z lokalnymi zrównoważonymi potrawami przygotowywanymi z właściwym produktów spożywczych oraz sposobami prowadzenia zrównoważonego biznesu restauracyjnego.

Założeniem projektu jest, aby jego rezultaty pozwoliły w sposób pozytywny spojrzeć na restauracje i zrównoważony rozwój, a także zachęcić młodzież do gotowania ze zdrowej żywności. Wyniki projektu będą udostępnione w wersji cyfrowej, dzięki czemu uczniowie, restauratorzy i inni zainteresowani będą mieli okazję się z nimi zapoznać.

każda klasa odbywa 1-2 wizyty studyjne w innym państwie podczas trwania projektu. W trakcie wyjazdów zagranicznych, uczestnicy będą mogli odwiedzić lokalną restaurację, by gotować wraz z szefem kuchni oraz uzyskać informacje nt. surowców, kultury żywienia i zrównoważonego rozwoju. Ponadto, punktem programu wizyt studyjnych będzie zwiedzanie lokalnych wytwórni żywności;

– spotkania w trybie online z ekspertami, którzy przedstawią temat związany z prowadzeniem bardziej zrównoważonego biznesu restauracyjnego;

– stworzenie cyfrowej platformy pomagającej odczytywać wyniki podejmowanych działań.

Poszukiwani partnerzy:

szkoły kształcące młodzież w wieku 15-16 lat;

– podmioty reprezentujące np. restauracje, tradycje kulinarne, kulturę żywności;

– biuro administracji szkolnej w gminie, które ma kontakt z większą liczbą szkół.

Ponadto, zainteresowani udziałem w projekcie powinni posiadać wiedzę dot. własnej kultury żywności i tradycji kulinarnych (np. szkoła, w której uczniowie uczą się gotować). Zaletą jest również doświadczenie lub wiedza nt. prowadzenia zrównoważonych działań w gastronomii. Ponadto, uczestnicy projektu muszą nawiązywać kontakty z lokalnymi restauracjami i producentami żywności, a także organizować wizyty w powyższych miejscach.       

Budżet projektu: 450 000 euro

Czas trwania projektu: 3 lata

Co oferują podmioty już zaangażowane w projekt:

podzielenie się wiedzą dot. zrównoważonych działań podejmowanych w restauracjach;

– przekazanie wiedzy nt. duńskiej/nordyckiej kultury żywości;

– restauracje lokalne udostępnią swoje zaplecza kuchenne dla uczniów;

– możliwość odwiedzenia farm lokalnych, na których uprawiana jest zrównoważona żywność.

W przypadku zainteresowania projektem, prosimy o kontakt z Martą Raptis na adres: marta.raptis@wielkopolska.eu

www.wielkopolska.eu

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support